A kandalló hatásfoka

A kandalló hatásfokát több tényező befolyásolja. A tüzelőanyagok drasztikus áremelkedése az utóbbi években ösztönzőleg hatott a kandallós fűtési technológia fejlesztésére.

A hagyományos nyitott tűzterű kandallóknál az eltüzelésük során a hasznosuló hőmennyiség az égéshő 5-12 %-a. A fennmaradó rész a nagyméretű kéményen keresztül a szabadba távozik. / Várkastélyok középkorban elterjedt romantikus fűtési megoldása. /

A jó minőségű tűztérrel és kiegészítő technikával megépített kandallóval jelen korbanacserépkályha 75-80 %-os hő hasznosítása is elérhető. Így érthető, hogy manapság csak ritkán épül nyitott tűztérrel kandalló.

Amennyiben ragaszkodunk a lakásunkban a nyitott tűztérben lobogó tűz varázsához, erre is van ma már gazdaságosabb megoldás.

Egyszerűbb megoldásként a nyitott tűztérbe beépítünk un. hő visszanyerő hátfalat, annak segítségével 26-28% fűtési hatásfok elérhető. A hátfal egy dupla falú eszköz, melybe alulról beáramlik a hideg levegő és felül felhevülve áramlik a lakótérbe.

Korszerű, elterjedtebb megoldás erre a célra a liftes tűztérrel megépített kandalló. Ez esetben a tűztér ajtó feltolásával ( liftszerűen ellensúly könnyíti a mozgatást) a lobogó lángot, a parázsló tüzet annak illatával közvetlenül élvezhetjük. Az égési viszonyokat pillangószelep, lángterelő is szabályozza, mellyel a hatásfok is jelentősen növelhető. A tolóajtó zárásával a kandallónk zárt tűzterűvé válik és 70-75 %-os hatásfokkal, vízteres kivitelnél közel 80 % hatásfokkal fűti otthonunkat.

A zárt tűzterű kandallók tehát jól megtervezett konstrukcióban jó hatásfok mellett működnek.

A téma értelmezésénél célszerű áttekintenünk a kandalló működését, nevezetesen azt mitől jobb, vagy rosszabb egy kandalló hatásfoka.

A tüzeléskor a tűztér fala, a füstcső teljes felületén átforrósodik. A külső köpenyen felmelegedett levegő felfelé áramlik és egy turbulens mozgással a helyiséget rövid időn belül átmelegíti.

A komolyabb gyártó cégek több évtizedes mérnöki munkával fejlesztették, ill. fejlesztik a készülékek gyártását.

Természetesen nem a legolcsóbb alsó kategóriás tűztereket célszerű az igényes megoldásokhoz kiválasztani. Azonban az is igaz, hogy mind a légfűtéses, mind a vízteres készülékeknél közepes árfekvés mellett is kiemelkedően jó hatásfokú / jó ár-érték arány/ kandallókat lehet készíteni.

Kiegészítő megoldásokkal a kandalló hatásfoka fokozható.

A légfűtéses tűztereknél intenzív tüzelés mellett a füstgáz hőfoka 300-350 fokos.

Egy kg fa elégetéséhez 5-6 m3 levegő szükséges. Belátható, hogy tetemes hőmennyiség távozhat a füstgázzal a kéményen. Itt a füstgáz hő hasznosítására két lehetőséget emelnénk ki. A tűztérre helyezett hő dobbal a hő veszteség jelentősen csökkenthető, a hatásfok 10 %-al javítható.

Nem ritka megoldás a hatásfok növelésére vizes hődob ráépítése a légfűtéses tűztérre.

Ezzel a megoldással a kandalló összteljesítménye is megnövelhető.

Szintén javít a hatásfokon és speciális igényt is kielégít a hőtárolós változatban megépített kandalló. Itt a tűztér mögötti részben samott lapokat helyezünk el.

A tüzelés hatásfokát jó huzatú kémény estében kéményre helyezett huzatszabályzóval is javíthatjuk.

Természetesen a jó hatásfok feltétele a minőségi tűztéren túl a kandalló szakszerű összerakása. A helyszín sajátosságainak figyelembevétele sem elhanyagolandó e téren.

Készséggel állunk az érdeklődők, az építtetők rendelkezésére.

Székely Kandalló kft.

Ha minőségi megoldásra van szüksége, hívja a Székely Kandalló kft. csapatát! Gödöllő városában ingyenes helyszíni felmérést és szaktanácsadást biztosítunk.

Tel: 0620-362-24-58

Részletes szakmai és termék információkért látogasson el a kandallocentrum.hu honlapunkra!

Kandalló Gödöllő | Minden jog fenntartva